Onze werkwijze

Wij geloven dat nieuwe stappen altijd gezet moeten worden vanuit de bestaande basis. Daarom werken wij vanuit de vaardigheden waarover het kind reeds beschikt. Zo bouwen wij trapsgewijs aan de competenties van het kind, met als vangnet altijd de succeservaringen, zekerheid en het vertrouwen van wat reeds is opgebouwd. Hierbij werken wij met kleine, overzichtelijke stappen om de slaginskans zo groot mogelijk te maken. Hoe mooi is het als het lukt!

 

Binnen het gezin profiteert het kind van de rust, reinheid en regelmaat die het gezinsverband biedt. Door het aanleren van algemene dagelijkse levensverrichtingen (dagelijks terugkerende basisverrichtingen die je moet kunnen doen om zelfstandig te functioneren) en het bieden van kaders en structuur met betrekking tot o.a. eet- en bedtijden, ontwikkelt het kind een routine die zijn zelfredzaamheid versterkt en houvast biedt in de toekomst. 

 

Bovenal vinden wij het belangrijk dat een kind ook echt 'kind' kan en mag zijn!

Onze missie en motivatie

Wij geloven dat kinderen, die om verschillende redenen niet meer thuis kunnen wonen, een kans en een plek verdienen in een gezin. Het is onze missie om kinderen de mogelijkheid te bieden om mee te kunnen draaien in een volwaardig gezinssysteem, waarin het kind zich in zijn eigen tempo aan mede-gezinsleden kan leren hechten en kan leren om te functioneren binnen een ‘normale’ gezinsstructuur. Voor kinderen met hechtingsproblematiek is dit vaak al een zware opgave.

Het zijn juist de kleine - en ogenschijnlijk vanzelfsprekende - dingen die elk kind keihard nodig heeft om succeservaringen op te doen, sociale vaardigheden te ontwikkelen en een eigen netwerk op te bouwen. Denk hierbij aan het spelen met klasgenootjes en buurtkinderen, een lidmaatschap bij een sport- of muziekvereniging en uitstapjes met gezinsleden. Voor kinderen die, om uiteenlopende redenen, niet meer thuis kunnen wonen is dit er vaak niet meer bij. Een gezinshuis biedt uithuisgeplaatste kinderen die mogelijkheid. Op deze manier krijgen uithuisgeplaatste jeugdigen de kans om midden in de maatschappij te staan en kunnen zij zich in alle rust ontwikkelen tot zelfstandige individuen, die zich staande kunnen houden in diezelfde maatschappij. Hierbij gaan wij uit van de kracht van het 'gewone' leven.